Techport zet eerste stap voor het extern delen van uitkomsten data-analyses
Techport werkt bij Tata Steel aan een aantal innovatieve projecten. David Andreas is vanuit IJssel Technologie betrokken bij een van deze zogenaamde use cases: “Via sensoren monitoren we met verschillende partijen de conditie van de rollen van Beitsbaan 22 van de Koudbandwalserij van Tata Steel. Inmiddels is er zoveel data verzameld dat we zijn gestart met het bouwen van een architectuur waarbij de data van alle partijen samen komt. Door dit samen te brengen kunnen we verschillende soorten data met elkaar vergelijken en daarmee beter de levensduur van bepaalde installaties beoordelen. Vervolgens gaan we de uitkomsten delen met andere partijen.”
IJssel Technologie doet het onderhoud van de rollen die bij Tata Steel zijn geïnstalleerd. Het gaat om alle rollen van de acht werkeenheden. David: “We reviseren zo’n 3000 rollen per jaar. En niet elke rol is hetzelfde, we hebben te maken met zo’n 850 varianten. Samen met Tata Steel kijken we continu hoe we de levensduur van de rollen beter kunnen voorspellen. We weten door de data die we verzamelen steeds beter wanneer je een rol moet wisselen. Het voordeel hiervan is dat je de rollen niet te vroeg of te laat vervangt. De monteurs kunnen hierdoor effectiever met hun tijd om gaan en dat scheelt natuurlijk geld.”
De use case is een Techport samenwerking tussen Tata Steel, IJssel Technologie, Facta, Samotics en SKF. David: “Wat het ons nu oplevert zijn meldingen. Als één van de partners vanuit de data die zij ontvangen een afwijking ziet, dan delen we dat met elkaar. We kijken wat elke partner heeft gezien en wanneer. Zo krijg je een beeld vanuit verschillende perspectieven en daar leren we van. De meldingen houden we bij in een database en op basis hiervan geven we tips aan de onderhoudsorganisatie. Zij volgen de meldingen op en koppelen dit weer aan ons terug. Wat we willen doen is de data van alle partijen automatisch samenbrengen in één systeem. Hiervoor zijn we de architectuur aan het realiseren. We hebben afgestemd waaraan de data van elke partij moet voldoen. Als iedereen hieraan kan voldoen, dan komt al die data in een database waarmee we op basis van algoritmes analyses kunnen gaan doen. En dan kunnen we de installatie nog beter monitoren en het onderhoud voorspellen. Deze analyses kunnen we dan ook extern delen, zodat nog meer partijen hiervan kunnen leren.”
Ook interesse in deze samenwerking binnen de use case bij Tata Steel? Neem dan contact op met Gerik ten Berge (gerik.tenberge@techport.preview6.raadhuis.com).