“Holy Grail van voorspellend onderhoud”
Creëren kennisplatform en use cases TinyML
Sinds 1 september 2022 werkt André Gerver bij Techport als Kwartiermaker. André gaat zich namelijk bezighouden met het opzetten van use cases op het gebied van Tiny Machine Learning. Samen met bedrijven en de onderwijsinstellingen Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Vrije Universiteit en Nova College gaat hij aan de slag met het in kaart brengen van de mogelijkheden van Tiny Machine Learning voor MKB-bedrijven.
Tiny Machine Learning is een nieuwe ontwikkeling. Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) wordt al bij grote bedrijven toegepast. De kennis en ervaring met ML en AI is bruikbaar en nodig voor deze nieuwe ontwikkeling. André: “Wat zo mooi is aan Tiny Machine Learning is dat de mogelijkheden ongekend zijn. Het biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om energieverbruik van bedrijven, zoals bijvoorbeeld productiebedrijven, te verlagen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om smart maintenance bereikbaarder en laagdrempelig te maken voor het MKB. Een ander toepassingsgebied betreft veiligheid en hinder.”
Tiny Machine Learning staat nog in de kinderschoenen
André gaat bij Techport aan de slag met het bij elkaar brengen van MKB-bedrijven, onderwijs, onderzoeksinstellingen en techniek. “Wij willen een helpende hand bieden door met Tiny Machine Learning waarde te bieden aan bedrijven. De data die deze technologie biedt kan zorgen voor besparing van energie, tijd en kosten. Het is een vrij nieuwe ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. Daarom is het juist belangrijk voor bedrijven om nu al de eerste stappen te zetten, het proces te leren en te ontwikkelen voor de lange termijn.”
Hoe werkt Tiny Machine learning precies?
Deze technologie kun je zien als een soort minicomputers bij elkaar, ook wel microcontrollers genoemd. Deze microcontrollers kunnen op machines en apparaten worden geplaatst. Op deze controllers kunnen weer allerlei sensoren worden geplakt, denk aan geluid- en bewegingen sensoren. En daarmee kun je monitoren wanneer een systeem van een machine afwijkt van normaal gedrag.
Holy Grail van voorspellend onderhoud
Microcontrollers worden ook op oudere machines zoals een ventilator, motor of pomp geplakt. Daarnaast verbruiken de controllers weinig energie wat goed is voor het milieu en de portemonnee. Als operator kun je eenvoudig lezen of het apparaat een afwijking vertoont. Denk ook aan het uitlezen van windmolenparken en booreilanden op afstand. Het is mogelijk om beschadiging aan een rotor of wieken te detecteren. André: “Deze technologie kan ook wel de Holy Grail van voorspellend onderhoud genoemd worden.”
Mogelijkheden zijn ongekend
“Het mooie van deze technologie is dat de mogelijkheden ongekend zijn”: verteld André. Vooral bij productiebedrijven. Om mee te gaan met de ontwikkelingen in de toekomst is het voor MKB-bedrijven belangrijk om nu al de eerste stappen te zetten met Tiny Machine Learning. Om hier succesvol mee te zijn moet je experimenteren.
André adviseert: “Ga er mee aan de slag, begin met een klein project, ga ervan leren en uitbreiden. Als je jouw concurrentiepositie wilt behouden voor over 5 a 10 jaar, begin nu. Je kunt met deze technologie goedkoper, sneller en flexibeler produceren, energie besparen en je CO2 footprint verlagen. Een technologie waar je mee aan de slag moet. Denk ook aan de opkomst van internet. Er waren bedrijven die veel te snel gingen en zijn omgevallen. Maar de bedrijven die klein waren begonnen, bleven ontwikkelen en kennis vergaren en daardoor zijn ze niet meer weg te denken. Het is een lange termijnontwikkeling. Het is niet alleen technologisch, maar deze technologie vraagt ook om de juiste implementatie. Zorg dat de mensen in je bedrijf data gedreven leren denken. Dat gebeurt al onder andere bij Tata Steel.”
Cases opzetten en kennis verspreiden
Er is al een case uitgevoerd bij het bedrijf Montarent. André gaat binnenkort bij een aantal bedrijven van Techport langs om cases te bespreken. Op basis van een case vraagt hij studenten van de Hogeschool van Amsterdam die de minor Data Science hebben gevolgd van verschillende disciplines om een pilot te draaien. “Wij kunnen bedrijven helpen en meedenken in de ontwikkelingen die spelen. Op deze manier brengen we kennis en ervaring bij elkaar. Hiervoor zijn veel specialisten uit het bedrijfsleven nodig. Dus ik ga aan de slag met enerzijds de use cases en daarnaast het bij elkaar brengen van kennis in het netwerk”.
Inspelen op behoefte branche
Energie is een van de thema’s van Techport. Dit is natuurlijk ook een item waar veel zorgen over zijn. Met de Tiny controllers kan het energieverbruik van bedrijven in kaart worden gebracht en kunnen we werken aan het energie neutraler maken van bedrijven. Met Tiny Machine Learning kun je zien waar energie weglekt. André: “Google heeft dit jaren geleden al omarmt en hun datacenters energie neutraler gemaakt, zij zijn wel ruim 30% minder aan energie kwijt. We leven in een tijd waarin zoveel mogelijk is, veel mensen hebben nog geen idee wat al kan.”
Sparren over een case?
Heb je vragen over Tiny Machine Learning of wil je sparren over een case? Neem gerust contact op met André via andre.gerver@techport.preview6.raadhuis.com. Hij helpt je graag!