29 apr 2021

‘Deze afwijking kan alleen met data worden gevonden”

In de gloeierij van de Koudbandwalserij van Tata Steel zijn sensoren op installaties geplaatst om de conditie te meten. Geert Huizing, Onderhoudsmanager: “Ik was sceptisch toen Techport mij benaderde voor het monitoren van de installaties via sensoren. Inmiddels heb ik ervaren wat dit kan opleveren en ben ik helemaal om. In de toekomst wil ik het liefst nog veel meer sensoren plaatsen.”

Bij de Koudbandwalserij van Tata Steel wordt staal koud uitgewalst tot dunnere afmetingen. Het koudgewalste staal ondergaat daarna weer een hittebehandeling in de zogenoemde gloeierij waardoor de structuur van het staal weer terugkomt. Geert: “De installaties van de gloeierij zijn door de hitte volledig afgesloten, hierdoor kan je zodra het gloeien start niet meer bij de installatie. Pas als het gloeien na 117 uur klaar is, kan je de conditie van de installatie weer bepalen. Inmiddels zijn er sensoren geplaatst om de installaties ook tijdens het gloeiproces in de gaten te houden.” 

Sensoren
Inertia meet met sensoren de trillingen op de installatie zelf. Samotic heeft sensoren geplaatst bij de schakelkast en meet hoogfrequent stroom en spanning. De schakelkast bevindt zich op afstand van de installatie en heeft dus als voordeel dat je altijd bij de sensoren kan tijdens het gloeiproces. Geert: “Via Inertia kregen wij onlangs een afwijking door. De motor van de installatie is toen verwisseld. Bij de tweede gloeiing gaven de sensoren wederom een afwijking aan. Uiteindelijk bleek de ventilator niet helemaal goed vast te zitten waardoor er sneller slijtage zou kunnen optreden aan de installatie. Deze is toen beter vastgezet en hierdoor hebben we kunnen voorkomen dat we deze unit eerder moesten vervangen. Zelf hadden we dit nooit kunnen zien of horen. Dit voorval heeft voor mij de toegevoegde waarde van de sensoren wel laten zien.”

Samenwerking binnen Techport
Derek Benner van Samotic werkt samen met Geert aan deze testen: “Dit project heeft een lange aanlooptijd gehad. Je hebt altijd veel ideeën, maar je hebt wel met commerciële partijen te maken diegraag hun toegevoegde waarde willen aantonen tijdens de test. Dit kan alleen als je met een bepaald volume begint. Het heeft dus even geduurd voordat we met de juiste partijen om tafel zaten en we akkoord hadden om een grotere hoeveelheid sensoren te plaatsen bij Tata Steel. Maar nu dat eenmaal werkt, beginnen de successen te komen. Voor ons is het heel interessant om de sensoren op dit type installatie te plaatsen. Hier leren wij enorm van.” Geert voegt toe: “In het begin kregen wij de data van Inertia en Samotics binnen, maar daar snapte wij niet zoveel van. Techport heeft er toen voor gezorgd dat Facta werd betrokken. Zij hebben de data voor ons geanalyseerd en een dashboard gemaakt waar wij wat mee kunnen”. Om de data echt van waarde te laten zijn, moet er nog wel tijd overheen. Derek: “Hoe langer de sensoren werken, des te meer data je hebt. En hoe meer data je hebt, hoe beter je de installatie leert kennen waardoor je dus ook echt kan gaan vergelijken.”

De samenwerking tussen de Techport-partners gaat goed. Geert: “We hebben om de twee weken overleg om de data te bekijken. We willen van elkaar leren, met elkaar leren en zo de winst eruit halen.” Derek vult aan: “Voor Samotics is dit een mooie kans om onze techniek te testen. En binnen Techport zie je de andere bedrijven, die in de buitenwereld je concurrent zijn, juist niet als concurrent. We hebben een gezamenlijk doel, namelijk de eindgebruiker helpen. En als je dit met elkaar oppakt, leer je meer en gaat het sneller. Dit is dus iets dat je normaal niet doet, maar binnen Techport kan dit gewoon.” Geert: “Het voordeel voor mij is dat er nu sensoren van verschillende partijen hangen. Ik kan dus dingen tegen elkaar wegstrepen en ontdekken en leren wat het verschil van meten is. Dat experimenteren met elkaar en zoeken naar de juiste antwoorden, dat maakt het echt leuk.”

Meer weten?
Wil je meer weten over de use case en de oplossing van Samotics? Derek Banner vertelt je dit graag tijdens het Techport Kennisuurtje op 20 mei van 16 tot 17 uur. Aanmelden kan hier.

Techport wordt mede mogelijk gemaakt door

Heb je een goed idee om de maak- en onderhoudsindustrie verder te helpen?

Neem contact met ons op