Samenwerking Techport en OV IJmond levert innovatie voucher op voor BSE Ymond
Techport-bedrijf BSE Ymond ontvangt een haalbaarheidsvoucher Smart Industry van 10.000,- vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West II. De specialist op het gebied van hoogwerkers en machinebouw uit Beverwijk ontvangt dit bedrag voor het toepassen van slim onderhoud bij machines. Techport heeft voor BSE Ymond een voucher aangevraagd en ondersteunt nu bij de realisatie van de innovatie. Hiermee kan BSE Ymond nieuwe technologie ontwikkelen om hun klanten beter te bedienen en een hogere kwaliteit leveren.
BSE Ymond staat voor Beentjes Service Engineering en is opgericht in 1996 door Anton en Jaap Beentjes. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt, geheel in eigen beheer, machines voor zeer diverse toepassingen in de kassenbouw, landbouw, industrie en werkzaamheden op het spoor. Jaap Beentjes: “We bouwen machines en die gaan de hele wereld over. Soms gaan de machines stuk en moet een medewerker voor het vervangen van een klein onderdeel afreizen naar bijvoorbeeld Zuid-Korea. Hier verdienen wij natuurlijk geld aan, maar je hebt toch te maken met een ontevreden klant. Wij willen alleen maar tevreden klanten. Het kan altijd gebeuren dat er iets stuk gaat door iets dat je niet kan voorzien, zoals schade. Maar er zijn ook onderdelen die niet stuk hoeven te gaan als je de conditie goed monitort. Als je preventief data uitwisselt en analyseert, heeft de klant geen stilstand en hebben wij geen hoge reiskosten.”
BSE Ymond wil dit ‘slimme’ onderhoud uitvoeren om zo van toegevoegde waarde te zijn voor de klant. Jaap: “Belangrijkste onderdeel om te monitoren is hydraulische olie, dit is eigenlijk het bloed van de machine. Hetzelfde als bij het lichaam, neem je bij ongemakken bloed af en wordt er een analyse gedaan. In de olie kan je zien hoe het met de slijtage is. De hoeveelheid slijtdelen dat in de olie zit, zegt iets over de staat van je machine. Door de olie te monitoren willen we data ophalen waarop we uiteindelijk hopen te zien na hoeveel uur bijvoorbeeld een slijtage ontstaat. Toekomstige machines willen we gaan uitvoeren met sensoren die olie in de gaten houdt. Deze sensoren koppelen we aan een database en die gegevens gaan we analyseren.”
Met een haalbaarheidsvoucher Smart Industry vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West II kunnen bedrijven een project indienen waarvan ze de haalbaarheid van de implementatie van digitalisering in het maakproces willen testen. Voorbeelden van toepassingen zijn kunstmatige intelligentie, big data & data analytics, blockchain, 3D-printing, robotica en sensoren. De innovatie van BSE Ymond is ontstaan met behulp van Techport. Jaap: “Door OV IJmond ben ik in contact gekomen met Techport en hebben we een Innovation Tribe georganiseerd. Bij zo’n Tribe kwamen bedrijven en scholen uit het netwerk van Techport en OV IJmond samen om te werken aan ons innovatie vraagstuk. Eén van de dingen die hieruit kwam, was dat we data moeten gaan monitoren om meer service gericht te kunnen werken en om stilstanden bij de klanten te voorkomen. Techport heeft ons gestimuleerd om dit ook echt te gaan uitvoeren en heeft voor ons de juiste partijen gezocht en een subsidie aangevraagd. We zijn er enorm blij mee dat deze is erkend. We gaan nu starten en kijken of we er voldoende data uit kunnen halen en kijken wat we er concreet mee kunnen. Uiteindelijk moet het ons en onze klanten wel geld gaan opleveren.”
Diverse Techport-bedrijven hebben hun specialismen al aangeboden. Jaap: “Zo wil Post en Dekker samen met ons kijken naar servitization: een nieuwe manier om dienstverlening te koppelen aan onze producten. Bilfinger Tebodin ziet mogelijkheden in modulair ontwerp. Met TES Industrial Service gaan wij onderzoeken hoe we schaarliften hybride kunnen maken. De energie die vrijkomt tijdens het dalen van de schaarlift, kunnen we weer gebruiken tijdens het heffen. En als we straks allemaal mooie dingen hebben ontwikkeld dan kunnen we de informatie ook delen met andere bedrijven binnen Techport. Want als je kennis doorgeeft, dan krijg je er ook wat voor terug. Dat vind ik het mooie aan de samenwerking binnen Techport.”